Miten asbesti- ja haitta-aineet tunnistetaan laboratoriossa?

18.4.2022

Asbesti- ja haitta-aineasiantuntijoiden –ohjausryhmä vieraili alan akkreditoidussa laboratoriossa. Ohjausryhmän tehtävänä on mm. kehittää ja valvoa toiminnan sisältöä sekä laatua ja ottaa kantaa toiminnan suunnitteluun. Ohjausryhmällä varmistetaan henkilösertifioinnin standardin mukainen puolueeton ja riippumattomaton toiminta. Pääsääntöisesti ohjausryhmän kokoukset ovat perinteisiä palavereita neuvottelutiloissa tai Teamsissä. Välillä on ihan hyvä jalkautua aidomman toiminnan äärelle.

Kaikki ohjausryhmän jäsenet ovat alan ammattilaisia, mutta laboratoriotyöskentely ei ollut kaikille tuttua. Tällä kertaa tutustuimme siihen. Labrocin Tomi Tolppi esitteli heidän Espoon laboratoriotaan ja pääsimme kurkkimaan näytteitä sekä valo- että elektronimikroskoopilla. Ohjausryhmän jäsenet keskustelivat vilkkaasti eri mikroskooppien eroista ja miten eri näytteet käyttäytyvät niissä.

Automatisoituuko asbestinäytteiden tutkinta?

Asbesti esiintyy eri laatuina, eri tavoin, eri materiaaleissa. Onkin tiedettävä yksittäiselle materiaalille tyypilliset ominaisuudet ja tässä tarvitaan ihmisen tulkintaa. Laitteet näyttävät näytteen koostumuksen, mutta eivät kerro sisältöä. Tätä työtä ei voi tekoälylle opettaa.

Hyvissä ajoin ennen rakennuksen purku- tai korjaustyötä tulee käsiteltäville materiaaleille tehdä asbesti- ja haitta-ainekartoitus. Kartoituksella selvitetään rakennuksen eri osissa ja rakenteissa mahdollisesti sijaitsevat asbesti ja muut haitta-aineet; niiden määrä ja laatu. Koska asbesti on terveydelle erittäin vaarallista, on tärkeää, että kartoituksen tekee ammattilainen. Tilaajan on helpoin todentaa tämä henkilöllä olevasta asbesti- ja haitta-aine asiantuntijan eli AHA-asiantuntijan sertifikaatista. Voimassaolevat AHA-asiantuntijan sertifikaatit julkaistaan Sertifikaattihaku.fi –palvelussa.

Mistä tunnistaa hyvän laboratorion?

Myös näytteet pitäisi tutkia kunnollisessa laboratoriossa. Tässä asiassa ei kannattaisi säästää. Laadukkaassa laboratoriossa on paitsi kunnolliset tutkimusvälineet, myös asiantuntevat tutkijat. Asiantunteva laboratorio osaa myös kysyä asiakkaalta oikeat kysymykset näytteiden suhteen. Materiaalituntemus ja oikean tutkimusmenetelmän valinta ovat AHA-tutkimukset kulmakivet. Laboratorion asiantuntemuksen varmistaa akkreditointi.

Akkreditointi tarkoittaa pätevyyden toteamista puolueettoman tahon toimesta ja se perustuu kansainvälisiin kriteereihin. Akkreditointipäätöstä edeltää arviointiprosessi, jossa tutkitaan, täyttääkö toimija standardissa kuvatut vaatimukset esitetyllä pätevyysalueella. Tulosten oikeellisuus ja vertailukelpoisuus on osoitettava. Suomessa akkreditointeja tekee FINAS.

Miten tilaaja voi varmistaa pätevän asbestikartoituksen? Lue ja lataa tilaajan ohjeemme.

Asiasanat:
Kaikki ajankohtaiset
Käytämme verkkosivuillamme evästeitä tarjotaksemme sinulle parhaan mahdollisen käyttökokemuksen.
Tarkemmat tiedot tietosuojakäytännöistämme / evästeistä.